Ezt kóstold meg!- Furcsa gyümölcsök

Sziasztok! :)
Öt furcsa gyümölccsel érkeztem, melyeket tuti nem kóstoltatok még! :P :) :D
1. Papaja
Valószínűleg több faj kereszteződéséből származik, feltehetően Mexikóban alakult ki. Az amerikai kontinensen, a térítők között őshonos.

2. Kaktuszgyümölcs (Pitaja)
A pitaja (spanyolul: pitahaya), ritkábban használt nevein kaktuszgyümölcs vagy sárkánygyümölcs, egyes oszlopkaktuszok termése. Leginkább Hylocereus, Pachycereus és Cereus nemzetségek fajainak termése ehető, de szórványosan más, közeli rokon nemzetségek egyes fajainak termését is fogyasztják. Gyümölcséért leginkább a fehér húsú, úgynevezett vörös pitaját, a hullámos kúszókaktusz (Hylocereus undatus) termését termesztik szerte a világon. Ennek ovális termése akár 10 cm hosszú is lehet. A pitáját termő kaktuszokatpitajakaktusznak nevezik.

3. Jackfruit
A jackfruit az eperfafélék családjába tartozó kenyérfafajta, amely Dél- és Kelet-Ázsiában őshonos. Banglades nemzeti gyümölcse.

4. Durián
5 kopáccsal felnyíló, tojás alakú vagy gömbölyded tok, amely gyakran aszimmetrikusan fejlődött és kissé görbült, 15-30 cm hosszú és súlya akár 8 kg. A durián 10-20 cm hosszú kocsányon csüng. A külső, zöld terméshéj vastag, durván rostos; felületét tömötten elhelyezkedő piramis alakú, 3-7 szögletű tüskék borítják. A tok 5 rekeszében egy-egy 2-6 cm-es, fényes, halványsárga vagy vörösesbarna mag található, amelyet vastag és krémszínű vagy különböző sárga árnyalatú, pudingpuhaságú magköpeny vesz körül. Ez az ehető arillus sajt-vagy édes dióbélízű és összehasonlíthatatlan zamatú. Az érett termés penetráns, sajátosan édeskés, rothadó szagot áraszt.

5. Csavarpálma gyümölcse
Ez a furcsa kinézetű gyümölcs Mikronézia lakóinak a legnagyobb étel forrása, különösen a korallzátonyoknál. A fának a levelei édesítőszernek kiválóak. Fejfájás és székrekedés ellen olaj formájában használják fel. 20 méter magas a fája, és miután a levelei elhasználódtak, a fa törzsére és ágaira spirál formában rátekerednek, ezért lett valószínűleg a neve a "screwpine" ami nagyjából azt jelenti, hogy "csavart fenyő". Madagaszkáron és Mauríciuszon a levelekből kötelet, kosarakat, kalapokat, hálókat és tetőszerkezetet szoktak csinálni, de még papírt is elő lehet belőle állítani. Maga a gyümölcs ehető, de leginkább főzés után.


Szablon wykonała Sasame Ka dla Zaczarowane Szablony
CREDITS
Pngs Patterns